Jakości wody
Wszystkie ujęcia wody eksploatowane przez Spółkę podlegają nadzorowi Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Aleksandrowie Kujawskim.
Zgodnie ze stawianymi wymaganiami, każda ze stacji posiada zatwierdzony harmonogram poboru próbek wody uzdatnionej, przewidzianej do badania pod względem fizyko-chemicznym jak i mikrobiologicznym.
Oprócz badań prowadzonych przez Spółkę w ramach monitoringu wewnętrznego, prowadzone są też kontrole wykonywane przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Aleksandrowie Kujawskim, w ramach której oprócz jakości wody, ocenie podlega również stan sanitarny samych ujęć.
Ponadto raz do roku z każdej ze stacji pobierane są próbki wody do badania rozszerzonego, w ramach monitoringu przeglądowego. Badanie takie wykonywane jest przez laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy.
Twardość wody
Ujęcie | mg CaCO3/litr | Stopnie francuskie | Stopnie angielskie | Stopnie niemieckie |
Kuczek | 454 | 45,40 | 31,85 | 25,44 |
Ośno | 458 | 45,80 | 32,13 | 25,66 |
Służewo | 379 | 37,90 | 25,59 | 21,24 |
Grabie | 302 | 30,20 | 21,19 | 16,92 |
Zawartość związków wapnia i magnezu rozpuszczonych w wodzie determinuje stopień jej twardości. Konsumenci określają ten parametr zawartością kamienia, który jest niczym innym jak wytrąconymi podczas gotowania (lub podgrzewania) wody, węglanem wapnia i magnezu.
Podgrzewanie wody powoduje „odgazowanie”, rozpuszczonego w niej dwutlenku węgla który z kolei odpowiada za utrzymanie węglanów wapnia i magnezu w stanie rozpuszczonym. Brak dwutlenku węgla, powoduje wytrącanie się osadów potocznie zwanych kamieniem.
Wody wydobywane z ujęć Spółki, zaliczane są do wód od średnio twardych do twardych.
Twardość wody podawana jest w różnych jednostkach, jednak podstawową jest zawartość CaCO3 podawana w mg/litr.